Babciny przepis na ogórki kiszone

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-07-14 / Aktualizacja: 2021-05-06

Poznajcie babciny przepis na ogórki kiszone. To prosty w przygotowaniu, a zarazem sprawdzony przepis na ogórki kiszone, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zanim jednak do niego przejdziemy, chcielibyśmy przedstawić Wam kilka ciekawostek na ich temat. Są one bowiem bardzo zdrowe i warto je jeść!

Właściwości ogórków kiszonych

Na ogórki kiszone często mówi się „kwaszone”, ale to jedno i to samo. Oprócz tego, że są niskokaloryczne (jedynie 11 kcal na 100 g), a więc są doskonała przekąską dla osób na diecie, maja wiele cennych dla zdrowia właściwości. Twój układ pokarmowy z pewnością podziękuje Ci jeśli od czasu do czasu zjesz ogórka kiszonego, do tego wzmocnisz swoją odporność. Obniżysz również poziom złego cholesterolu.

Jak dobrze wiecie, ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej. To sprawia, że są probiotykiem, a więc pozytywnie wpływają na układ trawienny i naturalne bakterie w nim zawarte. Do tego są dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Zawierają też witaminę A i C.

Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn. To wpływa pozytywnie na szereg innych funkcji naszego organizmu, jak choćby poprawia metabolizm czy wzmacnia odporność. Mają też sporo błonnika, który zapobiega zaparciom, a jednocześnie daje uczucie sytości na dłużej.

Jak widać, mają one wiele cennych dla zdrowia właściwości i naprawdę warto je jeść. Nie można jednak zapominać też o minusach. Ogórki kiszone są źródłem sodu, a więc jeśli cierpisz na nadciśnienie musisz ograniczyć ich spożycie. Nie powinny też jeść je osoby z chorobami układu pokarmowego i wrzodami żołądka.

Babciny przepis na ogórki kiszone

Wszyscy przepadamy za daniami, które przygotowywały nasze babcie. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych, które niegdyś były w spiżarni każdego domu. Ich przygotowanie jest proste i nie trzeba do tego wielu rzeczy. Przepis właściwie od lat jest taki sam, chociaż powstają różne modyfikacje. Dodaje się różnych przypraw, które dodają dodatkowe smaku i np. ostrości. My dzisiaj zrobimy je tradycyjnie, tak jak nasze babcie.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • koper
  • liście wiśni
  • sól
  • woda

Przygotowanie

To ile ogórków mamy nie ma znaczenia. Będziemy potrzebować po prostu dostatecznie dużo słoików i innych składników. Przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki myjemy i odkładamy na bok. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zalewy. Na litr gorącej wody dajemy 2 płaskie łyżki soli. Mieszamy, aby się rozpuścił. Następnie na dnie słoja układamy trochę kopru, dajemy kilka ząbków czosnku (ja daję nawet 6-8), kawałek obranego korzenia chrzanu i kilka liści wiśni.

Teraz na to ciasno układamy ogórki jeden obok drugiego. Na koniec zalewamy gorącą solanką i zakręcamy słoik. Jest gorący więc sam powinien zaciągnąć bez wygotowywania go. Teraz wystarczy już odstawić je do spiżarni i zaglądać do nich. Jeśli nie będą dobrze dokręcone może podczas kiszenia wyciekać solanka, wtedy trzeba słoiki poodkręcać.

Podobne artykuły