Babka brzoskwiniowa

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-08-09

Babka brzoskwiniowa to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie smak tradycji z odświeżającą nutą lata. Dzięki połączeniu miękkiego, puszystego ciasta z soczystymi kawałkami brzoskwiń, ten deser staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Idealna na rodzinne spotkania, pikniki czy jako słodki akcent do popołudniowej kawy.

Składniki

babka brzoskwiniowa

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 4 jajka (rozmiar L – żółtka i białka oddzielnie)
  • 350 g mąki (2 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka (mniej więcej)
  • 0,5 słoiczka dżemu (brzoskwiniowego Stovit)

lukier

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 3-4 łyzki mleka (do konsystencji)

Podobne artykuły