Bulion warzywny

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-11-08

Dzisiaj przygotujemy bulion warzywny, który będzie świetną bazą do kolejnych przepisów. Zobaczcie jak zrobić bulion z warzyw :)

Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy

  • 1,7 litra wody
  • 3 małe marchewki
  • 1 małą pietruszkę
  • 1/4 selera
  • kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka liści lubczyku (proporcjonalnie do pietruszki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru)
  • 1 łyżkę oleju (u mnie lniany)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów.
  2. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez godzinę.
  3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (zarówno przyprawy, jak i przecier, olej oraz sos sojowy) i całość ponownie gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.
  4. Następnie ściągamy garnek z palnika, doprawiamy (jeśli potrzeba) i zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
  5. Na końcu bulion odcedzamy i gotowe! :)
  6. Do bulionu możecie dodać ugotowany makaron (jak do rosołu), zrobić z niego np. zupę pomidorową lub zamrozić.

Podobne artykuły