Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Jak zrobić, żeby było dobre?
Składniki
- 300 g mięsa mielonego z wołowiny
- 200 g czerwonej fasoli (1 puszka)
- 100 g brązowego ryżu
- 100 g passaty/przecieru pomidorowego
- 1 duży pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- pieprz
- chili pieprz cayenne (1 łyżeczka)
- papryka słodka (3 łyżeczki)
- oregano
- kolendra
- kmin rzymski (1-2 łyżeczki)
- masło/oliwa z oliwek (1 łyżka)
- opcjonalnie: kilka garści roszponki