Pierwszy raz jadłam taki chlebek w restauracji i postanowiłam przygotować w domu. Zachęcam wszystkich, bo chlebek jest pyszny i prosty do zrobienia, idealny na imprezy jako dodatek do mięsa.
8 porcji 20 minut czas przygotowania
Składniki
24 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka cukru
300 g jogurtu naturalnego
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szk. letniej wody
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
W misce mieszam mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę, jogurt, wodę. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Wyjmuję ciasto z miski na blat obsypany mąką, dziele na 8 równych porcji.
Każdą porcje ciasta rozwałkowuje na cienkie placki.
Rozgrzewam patelnie na silnym ogniu, wlewam jedną łyżkę oleju.
Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, przekładam na nią placek, gdy placek zaczyna bomblować obracam na drugą stronę. Powtarzam tą czynność z pozostałymi plackami.
Chlebek gotowy, podaję z masłem czosnkowym lub sosem.