Ciasteczka amaretti z matcha

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-04-17

Ciasteczka amaretti z matcha to połączenie tradycyjnych włoskich ciasteczek amaretti z japońskim proszkiem z zielonej herbaty, zwanym matcha. Amaretti to chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka na bazie migdałów, które zawierają białko jaj, cukier i aromat migdałowy. Natomiast matcha to wysokiej jakości zielona herbata w proszku, która dodaje ciasteczkom nie tylko charakterystyczny, lekko trawiasty smak, ale również piękny, jasnozielony kolor.

Składniki

  • 200 g mielonych migdałów ((około 2 i 1/4 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • szczypta soli
  • łyżka proszku matcha
  • 2 białka ( z dużych jajek – użyłam rozmiar L)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • około 50 g cukru pudru

Podobne artykuły