Podziel się przepisem:

Ciasto czekoladowe bez mąki to pomysł na szybką przekąskę, którą po prostu pokochacie. Ciasto to jest bardzo miękkie, wilgotne i po prostu smakuje idealnie. Świetny dodatek do kawy, który z pewnością poprawi Wam humor.

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  1. Jajka ubij wraz z cukrem. Musi powstać z nich puszysta masa.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy z jajek i cukru, a następnie miksuj, aż się połączą.
  4. Dolej śmietankę i jeszcze raz miksuj do połączenia składników.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dobrze ją zamknij, nie może być szczelin.
  6. Tortownicę ułóż do głębokiej blachy.
  7. Do tortownicy wlej ciasto, a do blachy wlej wodę na wysokość 1/2 wysokości tortownicy.
  8. Włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza.
  9. Piecz przez godzinę, a w trakcie w połowie czasu przykrywamy ciasto folią spożywczą, aby góra się nie spaliła.
  10. Gdy ciasto upiecze się i przestygnie wkładamy je na kilka godzin do lodówki.
  11. Po wyjęciu posypujemy dla dekoracji kakao i podajemy.

Podobne przepisy: