Ciasto czekoladowe bez mąki to pomysł na szybką przekąskę, którą po prostu pokochacie. Ciasto to jest bardzo miękkie, wilgotne i po prostu smakuje idealnie. Świetny dodatek do kawy, który z pewnością poprawi Wam humor.
Składniki
- 4 jajka
- 300 g czekolady
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- kakao do posypania
Przygotowanie
- Jajka ubij wraz z cukrem. Musi powstać z nich puszysta masa.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy z jajek i cukru, a następnie miksuj, aż się połączą.
- Dolej śmietankę i jeszcze raz miksuj do połączenia składników.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dobrze ją zamknij, nie może być szczelin.
- Tortownicę ułóż do głębokiej blachy.
- Do tortownicy wlej ciasto, a do blachy wlej wodę na wysokość 1/2 wysokości tortownicy.
- Włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez godzinę, a w trakcie w połowie czasu przykrywamy ciasto folią spożywczą, aby góra się nie spaliła.
- Gdy ciasto upiecze się i przestygnie wkładamy je na kilka godzin do lodówki.
- Po wyjęciu posypujemy dla dekoracji kakao i podajemy.