
Przepyszne ciasto z masą budyniową, czekoladową i chrupiącą warstwą bakaliową, znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości i święta.
Składniki
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
masa czekoladowa:
- 350 g masła czekoladowego Nutella
- 200 g masła
warstwa bakaliowa:
- 3 duże łyżki miodu
- 100 g masła
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych daktyli
- 50 g orzechów włoskich
- herbatniki maślane