
To ciasto polecam każdemu i dużemu i małemu – soczyste od marchewki, chrupiące za sprawą orzechów, a do tego twarożek na wierzchu – przepyszne połączenie :)
Składniki
ciasto marchewkowe
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- 225 g (szklanka i troszkę) cukru trzcinowego
- 3 duże jajka – użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 250 g drobno tartej marchewki – u mnie to były 3 średnie sztuki
- 100 g (1 szklanka) rodzynek
- 100 g (1 szklanka) orzechów laskowych
krem twarożkowy
- 250 g twarożku – użyłam mascarpone
- 100 g białej lub karmelowej czekolady – użyłam karmelową