Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-13

To ciasto polecam każdemu i dużemu i małemu – soczyste od marchewki, chrupiące za sprawą orzechów, a do tego twarożek na wierzchu – przepyszne połączenie :)

Składniki

ciasto marchewkowe

  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju
  • 225 g (szklanka i troszkę) cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka – użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 250 g drobno tartej marchewki – u mnie to były 3 średnie sztuki
  • 100 g (1 szklanka) rodzynek
  • 100 g (1 szklanka) orzechów laskowych

krem twarożkowy

  • 250 g twarożku – użyłam mascarpone
  • 100 g białej lub karmelowej czekolady – użyłam karmelową

Podobne artykuły