Cukinie nadziewane mięsem mielonym

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-09-24

20150909_194539

Do przygotowania będziemy potrzebować

- 3 średniej wielkości cukinie
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 dużą kulkę mozzarelli
- olej do smażenia

1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i drążymy środek, tak aby z cukinii powstały łódeczki na które nałożymy farsz (wydrążony miąższ odkładamy na bok, będziemy go jeszcze wykorzystywać).

2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 1 minutę), po czym dodajemy mięso mielone. Smażymy przez kolejne 10 minut.

3. Po 10 minutach dodajemy miąższ z cukinii, i podsmażamy kolejne 5-10 minut.

4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pod przykryciem dusimy 30 minut. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.

5. Po upływie 30 minut gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

6. Kiedy farsz mamy już lekko ostudzony przekładamy łyżeczką do wydrążonych cukinii. Na wierzchu układami cienkie plasterki mozzarelli i ponownie posypujemy szczyptą oregano.

7. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.

SMACZNEGO! :)

Podobne artykuły