Ugotowanie makaronu jest jedną z najprostszych czynności jakie wykonujemy podczas gotowania. Wystarczy zagotować lekko osoloną wodę, dodać do niej makaron i zaczekać ok. 10 minut w zależności od rodzaju makaronu. Czy można więc zrobić to jeszcze lepiej, szybciej i taniej? Okazuje się, że tak.
Podczas gotowania zużywamy ok. 1l wody na 100g makaronu. Wodę należy zagotować co chwilę trwa. Oczywiście wodę później możemy jeszcze wykorzystać o czym już pisaliśmy tutaj. Jednak wiadomo, że nie za każdym razem tak zrobimy. Jest jednak sposób na ugotowanie makaronu, który będzie jeszcze szybszy i tańszy bo oszczędzimy energię oraz wodę. Chcecie go poznać? :)
Całym sekretem jest to, że garnek zastępujemy patelnią i nie czekamy na to, aż woda się zagotuje. To sprawia, że sposób jest szybszy i tańszy. Dodatkowo na końcu pozostaje nam na patelni niewielka ilość wody, która świetnie nadaje się na bazę do sosu.
Patelnie połóż na kuchence, a następnie ułóż na niej makaron. Dolewamy wodę w takiej ilości by przykryła makaron i włączamy ogień. Ponieważ woda jest zimna makaron nie będzie klejący. Po paru minutach mamy ugotowany makaron. Taka ilość wody zagrzewa się bowiem bardzo szybko na dużej powierzchni patelni.