Gotowanie makaronu w garnku? To przeżytek. Poznaj inny sposób!

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-01-13

Ugotowanie makaronu jest jedną z najprostszych czynności jakie wykonujemy podczas gotowania. Wystarczy zagotować lekko osoloną wodę, dodać do niej makaron i zaczekać ok. 10 minut w zależności od rodzaju makaronu. Czy można więc zrobić to jeszcze lepiej, szybciej i taniej? Okazuje się, że tak.

Podczas gotowania zużywamy ok. 1l wody na 100g makaronu. Wodę należy zagotować co chwilę trwa. Oczywiście wodę później możemy jeszcze wykorzystać o czym już pisaliśmy tutaj. Jednak wiadomo, że nie za każdym razem tak zrobimy. Jest jednak sposób na ugotowanie makaronu, który będzie jeszcze szybszy i tańszy bo oszczędzimy energię oraz wodę. Chcecie go poznać? :)

Jak ugotować makaron na patelni

Całym sekretem jest to, że garnek zastępujemy patelnią i nie czekamy na to, aż woda się zagotuje. To sprawia, że sposób jest szybszy i tańszy. Dodatkowo na końcu pozostaje nam na patelni niewielka ilość wody, która świetnie nadaje się na bazę do sosu.

Patelnie połóż na kuchence, a następnie ułóż na niej makaron. Dolewamy wodę w takiej ilości by przykryła makaron i włączamy ogień. Ponieważ woda jest zimna makaron nie będzie klejący. Po paru minutach mamy ugotowany makaron. Taka ilość wody zagrzewa się bowiem bardzo szybko na dużej powierzchni patelni.

Poradnik wideo

Podobne artykuły