Gulasz

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-01-28

Gulasz pochodzi z kuchni Węgierskiej gdzie jest potrawą narodową. Jest to również danie bardzo treściwe. Świetny pomysł na jednodaniowy obiad :)

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 1 marchewka
  • 300 g pieczarek lub/i 1 świeża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g wędzonego boczku
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 – 3 listki laurowe
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • trochę ostrej papryki, jeżeli ktoś lubi

Podobne artykuły