Gulasz pochodzi z kuchni Węgierskiej gdzie jest potrawą narodową. Jest to również danie bardzo treściwe. Świetny pomysł na jednodaniowy obiad :)
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 marchewka
- 300 g pieczarek lub/i 1 świeża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 g wędzonego boczku
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- 2 – 3 listki laurowe
- 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- trochę ostrej papryki, jeżeli ktoś lubi