Jabłka w koszulkach

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2014-11-07 / Aktualizacja: 2023-03-18

Jabłka w koszulkach to proste i smaczne danie, które zadowoli nawet największych łasuchów. Skórka jabłek pozostaje na miejscu, a w środku znajduje się słodkie nadzienie, które pachnie cynamonem i miodem. Do przygotowania jabłek w koszulkach potrzebujemy jedynie kilku składników i 20 minut wolnego czasu. Poniżej znajduje się przepis na to pyszne danie.

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 plasterki masła

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Kawałek masła rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy miód i cynamon. Wszystko razem mieszamy.
  3. Każde jabłko obieramy tak, aby wokół góry owocu powstał „kołnierz”. Wycinamy również gniazda nasienne z jabłek.
  4. Na każde jabłko nakładamy po łyżce mieszanki miodowo-cynamonowej, a następnie przykrywamy „kołnierzem” z jabłka.
  5. Na wierzch każdego jabłka kładziemy po plasterku masła.
  6. Jabłka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  7. Gotowe jabłka w koszulkach podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy polać je miodem lub podać z gałką lodów waniliowych.

Podobne artykuły