Mleczaj rydz potocznie zwany rydzem, to grzyb jadalny. Znaleźć można go w lasach zarówno liściastych, jak i iglastych. Jeśli jednak chcemy zwiększyć swoje szanse na znalezienie rydza, to warto szukać wśród sosen.
Trzony i kapelusze rydzów mają ciemnopomarańczowy kolor. Sam kapelusz ma od 3 do 12 cm średnicy. Pod spodem blaszki, które są cienkie i kruche. Zbiegają się na trzon, a po uszkodzeniu zielenieją. Trzon rydza wewnątrz jest pusty, a po przecięciu wydziela pomarańczowe mleczko o miłym zapachu.
Trzeba jednak uważać, gdyż rydza łatwo pomylić z innym mleczajem. Mleczaj wełnianka to grzyb trujący. Jego spożycie może doprowadzić do ciężkich rozstrojów żołądkowo-jelitowych. Kolor wełnianki jest łososioworóżowy. Po uszkodzeniu tego grzyba wypływa z niego białe i gorzkie mleczko.
Wart dobrze przyjrzeć się tym grzybom, gdyż pomylić je jest łatwo. Oba mają kapelusze, które przypominają kształtem lejek. Kolor również jest dość podobny. Warto jednak zwrócić uwagę na włoski na kapeluszu, które zauważalne są na zdjęciu poniżej i występują na wełniance, a na rydzu nie. Różnicą jest również kolor mleczka.
Rydze to naprawdę bardzo smaczne grzyby i dlatego cenione są przez wielu grzybiarzy. Aby móc całkowicie poznać ich smak i zrozumieć, dlaczego są tak chętnie zbierane, warto przygotować je na maśle. Dzięki temu możemy odczuć pełnię ich smaku. Jeśli więc nigdy nie jedliście rydzów, to ten sposób przygotowania powinien być pierwszym, który wypróbujecie.
Przygotowanie rydzów na maśle jest bardzo proste. Grzyby po przyniesieniu z lasu oczyszczamy. Po oczyszczeniu opłukujemy je pod zimną wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Większe kapelusze dzielimy na części, a mniejsze możemy pozostawić w całości. Ważne, aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu ich czas smażenia będzie podobny. Trzony rydzów odcinamy i wyrzucamy. NIe będziemy ich smażyć. Po wszystkim grzyby osuszamy jeszcze papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy nasze grzyby. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Czas smażenia jest naprawdę krótki. Wystarczy nam 5 minut. Możemy podczas smażenia dodać również przyprawy i dodatki np. koperek, cebulkę, to na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak o tym, że smażymy je krótko. Nie wszystkie produkty więc będą w takim czasie gotowe.
Nasze rydze są już gotowe. Świetnie będą smakować wraz ze świeżym pieczywem. Takie śniadanie to nie lada gratka, dlatego zachęcamy Was do spróbowani tego przepisu, gdy uda Wam się znaleźć rydze.