Burgery to pyszne i znane na całym świecie kanapki. Niestety większości z nas kojarzą się z niezdrowym, pełnym kalorii, tłuszczu i soli pożywieniem fastfoodowym. I rzeczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę skład tego, co jest serwowane w popularnych sieciówkach, można dostać zawrotu głowy oraz rozstroju żołądka. Z tego powodu jeśli mamy ochotę na burgery, najlepiej jest je przyrządzić w domu, ze składników które znamy i które dostarczą nam choćby odrobinę cennych substancji odżywczych. Wykonanie takiej kanapki jest naprawdę banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.

SKŁADNIKI NA KOTLET
_________________________________________
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy dijon lub innej ostrej
- 1 duża cebula
- pieprz, sól
SKŁADNIKI NA SOS
________________________________
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 3 drobno posiekane ogórki korniszony
- pół łyżeczki cukru
- sól