Jak zrobić doskonały omlet na śniadanie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-01-17

Omlet to proste danie śniadaniowe choć wielu wydaje się inaczej. Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na omlet, który z pewnością umili Wam dzień i doda energii. Wielu wydaje się, że aby przygotować omlet trzeba poświęcić dużo więcej czasu niż na jajecznicę lub jajko sadzone. Nie do końca tak jest. Przygotowanie omletu jest równie szybkie, ale za to możemy wzbogacić go o wiele rożnych składników i sprawić, że nasze śniadanie będzie bogatsze, smaczniejsze oraz pożywniejsze.

Przepis na omlet

Nie tylko samo danie jest tutaj ciekawe, ale jego historia również. Omlety znane były już w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi dopieścili przepis i sprawili, że stały się one sławne na całym świecie. Do naszego kraju zawitały dzięki Marysieńce Sobieskiej. Marysieńka czyli Maria Kazimiera de La Grange d’Arquien była żoną króla Jana III Sobieskiego, a więc jednocześnie królową Polski. Pochodziła z Francji i stamtąd też sprowadziła ten przepis, który następnie rozpowszechniła w Polsce podróżując po niej.

Omlety mają kilka rodzajów. Ten który znamy i dzisiaj przedstawimy to omlet francuski. Istnieje również omlet biszkoptowy – rzymski, który podawany jest na słono lub słodko, tortilla hiszpańska z dodatkiem ziemniaków czy frittata – omlet włoski i tamagoyaki pochodzący z Japonii.

Składniki

  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie omletu zacznij od rozgrzania patelni. W czasie zanim przygotujesz składniki patelnia już się rozgrzeje, a dzięki temu od razu przejdziesz do smażenia i danie będzie gotowe jeszcze szybciej.

Jajka należy wbić do miski, dodajemy szczyptę soli i dobrze je rozbełtujemy widelcem lub specjalną trzepaczką jeśli taką posiadamy. Gdy patelnia jest już mocno rozgrzana roztapiamy na niej łyżkę masła klarowanego i przelewamy nasze jajka.

Po chwili gdy jajka ścinają się zamieszaj patelnią tak by zatoczyć jeszcze płynnym jajkiem dokładnie tak, jak podczas robienia naleśników, gdy chcemy równo rozprowadzić ciasto. Drewnianą łyżką brzegi omleta zgarniamy do środka.

Gdy widzisz, że jajko jest już mocno ścięte i niewiele mu brakuje do końca zawiń omlet na pół za pomocą drewnianej łyżki. Zatrzymane w środku ciepło sprawi, że omlet sam dojdzie, a zdejmując go wcześniej sprawimy, że będzie delikatny i na pewno nam się nie przypali.

Pozostaje nam jeszcze kwestia dodatków. Omlet możemy wzbogacić o wiele produktów, które lubimy. Możemy przykładowo posiekać cebulkę i paprykę, a następnie dodać je do jajka. Pamiętajmy tylko o jednej rzeczy. Czas smażenia omletu jest krótki, dlatego wiele produktów nie zdąży się w tym czasie odpowiednio usmażyć, jeśli tego od nich oczekujemy. Dlatego jeśli chcemy np. dodać pokrojoną kiełbaskę możemy najpierw chwilę podsmażyć ją na patelni, a na nią dopiero wlać jajko. Poniżej propozycja podania :)

Podobne artykuły