
Dzisiaj wykonamy dżem z dyni czyli zamkniemy smak jesieni w słoiku, aby potem móc sięgnąć po niego zimową porą. Dżem z dyni świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych bułeczek, naleśników czy ciast. Dodamy do niego trochę pomarańczy aby wzmocnić smak. Zaręczam Wam, że Wam posmakuje :)
Składniki
- 2 kg dyni (samego miąższu)
- 3 pomarańcze
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie
- Dynię musimy obrać, wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Będziemy potrzebować 2kg miąższu.
- Dynię przerzucamy do garnka, a następnie dodajemy do niej cukier i wodę i zagotowujemy.
- Teraz musimy cały czas ją mieszać, aż zacznie robić się z niej gęsta masa.
- Skórkę pomarańczy zetrzyj na tarce, a z reszty wyciśnij sok. Imbir również obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z niej, cynamon i imbir i cały czas mieszamy gotując przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Wcześniej powinniśmy mieć przygotowane słoiki, muszą być wcześniej wyparzone.
- Gorący dżem przekładamy do słoików, obracamy do góry dnem aby słoik zaciągnął i gotowe. Po ostygnięciu możemy słoiki trzymać w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu w swoim domu.