Jak zrobić dżem z dyni

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-09-17

Dzisiaj wykonamy dżem z dyni czyli zamkniemy smak jesieni w słoiku, aby potem móc sięgnąć po niego zimową porą. Dżem z dyni świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych bułeczek, naleśników czy ciast. Dodamy do niego trochę pomarańczy aby wzmocnić smak. Zaręczam Wam, że Wam posmakuje :)

Składniki

  • 2 kg dyni (samego miąższu)
  • 3 pomarańcze
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Dynię musimy obrać, wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Będziemy potrzebować 2kg miąższu.
  2. Dynię przerzucamy do garnka, a następnie dodajemy do niej cukier i wodę i zagotowujemy.
  3. Teraz musimy cały czas ją mieszać, aż zacznie robić się z niej gęsta masa.
  4. Skórkę pomarańczy zetrzyj na tarce, a z reszty wyciśnij sok. Imbir również obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z niej, cynamon i imbir i cały czas mieszamy gotując przez 30 minut na wolnym ogniu.
  6. Wcześniej powinniśmy mieć przygotowane słoiki, muszą być wcześniej wyparzone.
  7. Gorący dżem przekładamy do słoików, obracamy do góry dnem aby słoik zaciągnął i gotowe. Po ostygnięciu możemy słoiki trzymać w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu w swoim domu.

 

Podobne artykuły