Smalec z piekarnika – jak zrobić?

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-08-26 / Aktualizacja: 2023-03-09

Smalec to świetny dodatek do kanapek. Na pewno wiecie, jak go zrobić. Ale czy znacie przepis na smalec w piekarniku? W nim również można zrobić smalec i to nie byle jaki! Taki pyszny smalczyk będzie idealnie pasował do kanapek. Wraz z ogórkami małosolnymi smakuje wyśmienicie. Można wykorzystywać go również do smażenia.

Powstaje podczas procesu wytapiania słoniny wieprzowej. Trzeba tylko wcześniej tylko pokroić w drobną kostkę słoninę.  Dodajemy do niej często cebulę oraz boczek, z którego wcześniej robimy skwarki. Smalec bez smażenia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba też go pilnować. Taki smalec w słoikach świetnie sprawdzi się jako przekąska i smarowidło na pieczywo. Jeśli nigdy nie robiliście smalcu i boicie się do tego zabrać, to zapiekany w piekarniku smalec jest idealnym sposobem, aby zacząć tę kulinarną przygodę. 

Przepis na smalec bez smażenia – z piekarnika

Wykonując smalec w sposób tradycyjny najpierw kroimy słoninę w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją do rondelka. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie się wytapiać i wtedy zmniejszamy wielkość płomienia. Czynność trwa około godzinę. W tym czasie tłuszcz się wytopi, a skwarki będą rumiane. Tym razem zrobimy to jednak trochę inaczej.

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Słoninę najpierw musimy zmielić w maszynce do mięsa, a następnie dodajemy do niej cebulę, którą należy pokroić w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, ale lepiej nie przesadzać. Potem też możemy go doprawić podczas podawania. Dla smaku możemy dodać też czosnku. 

Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik musi być na tyle duży, aby 1/4 pozostała pusta. Możemy oczywiście użyć kilku słoików, ale wszystkie powinny mieć taką samą pojemność i wypełniamy je taką samą ilością słoniny. Jest to istotne, bo smalec pieczony będzie tyle samo czasu do roztopienia w każdym z tych słoików. Inaczej musielibyśmy część wyjąć wcześniej i piekarnik zostawić dalej włączony, aż reszta smalcu się wytopi. 

Następnie słoiczek kładziemy na blasze, do której wlewamy na dno trochę wody. Powinno być jej tyle, aby słoiki były zanurzone w niej na 2-3 centymetry. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika.

Następnie ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i pieczemy słoninę przez około dwie godziny do pełnego wytopienia. W trakcie pieczenia kontrolujemy, czy nie trzeba dolać wody. Jeśli jej poziom nadal się utrzymuje możemy zostawić w nim słoiki. 

Po tym czasie wyjmujemy ją delikatnie używając do tego rękawic – można się poparzyć! Smalec pozostawiamy do wystudzenia, a zimny przechowujemy w lodówce. W ten sposób nasz pieczony smalec jest gotowy. 

Czy smalec jest zdrowy?

Smalec jest pyszny i dlatego to tradycyjny tłuszcz zwierzęcy, który przez wiele lat był ważnym składnikiem polskiej kuchni. Jednak wiele osób zastanawia się, czy spożywanie smalcu jest zdrowe. 

Smalec jest bogaty w tłuszcze nasycone, które są związane z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu, osoby z chorobami serca lub wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczać spożycie smalcu.

Jednakże, smalec jest również źródłem witaminy D, witaminy A oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla zdrowia. Witamina D pomaga wchłaniać wapń, co jest niezbędne dla zdrowych kości i zębów, natomiast witamina A wpływa korzystnie na wzrok i układ odpornościowy organizmu. Kwas tłuszczowy omega-3 i omega-6 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz serca i układu krążenia.

Warto również zauważyć, że smalec ma niski poziom węglowodanów i cukru, co może być korzystne dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Podsumowując, spożywanie smalcu należy traktować umiarkowanie, a osoby z chorobami serca lub wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć jego spożycie. Jednakże, smalec jest również bogaty w ważne składniki odżywcze i może być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Dlatego stanowi doskonała propozycję dla wielbicieli domowego jedzenia i naturalnej kuchni. Jak też widzicie, przygotujecie go w piekarniku, a nie tylko na patelni. Wiele osób boi się, że mogłoby ją spalić. Tutaj Wam to nie grozi. 

Podobne artykuły