Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach.
11 porcji 50 minut czas przygotowania
Składniki na rozczyn
25 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej ½ szk. mleka letniego
Pozostałe składniki
• ½ kg mąki pszennej
• 250 g jogurtu naturalnego
• Szczypta soli
• 6 żółtek
• 100 g masła rozpuszczonego
• Powidła
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła.
Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.