Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach.
11 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na rozczyn
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej ½ szk. mleka letniego
Pozostałe składniki
- • ½ kg mąki pszennej
- • 250 g jogurtu naturalnego
- • Szczypta soli
- • 6 żółtek
- • 100 g masła rozpuszczonego
- • Powidła
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła.
- Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
- Gotowe.
- Smacznego.