Jogurtowe bułeczki

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-09-01

Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach.

11 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na rozczyn

  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej ½ szk. mleka letniego

Pozostałe składniki

  • • ½ kg mąki pszennej
  • • 250 g jogurtu naturalnego
  • • Szczypta soli
  • • 6 żółtek
  • • 100 g masła rozpuszczonego
  • • Powidła

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła.
  4. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  5. Gotowe.
  6. Smacznego.

Podobne artykuły