Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu a co najważniejsze szybo się przygotowuje i bez smażenia.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 papryki czerwone
- 1 całe jajko
- Sól
- 1 łyżka przyprawy Gyros
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 20 dag sera żółtego
- 10 łyżeczek ketchupu pikantnego
Sposób przygotowania
- Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.
- Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180° Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczach.
- Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.
- Smacznego