Marynowane rydze

Kategoria: Przepisy
Tagi: grzyby
Data publikacji: 2021-09-05

Poranki pachną już chłodem. W powietrzu unosi się zapach jesieni. Babie lato leniwie snuje się po świecie, łapiąc ostatnie ciepłe promienie słońca. W niedzielne popołudnie wybraliśmy się na leśną włóczęgę we dwoje. Las rozpieszczał aromatem jesiennej wilgoci, świeżością igliwia i balsmiczną wonią żywicy. Zapachniało grzybami.

Spod leśnej ściółki wychylały się wstydliwie pomarańczowe kapelusze. Ten widok ucieszył nas niezmiernie, bowiem jak wiadomo, rydze uchodzą wśród grzybiarzy za jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych grzybów występujących w lasach. Zwłaszcza te duszone w maśle smakują genialnie! Są przepyszne, bardzo łagodne w smaku o niemal owocowym zapachu. Starsze okazy mają nie co ostrzejszy, pieprzny smak. Idealnie nadają się do marynowania i zapewniam Was, że warto zatrzymać ten smak na dłużej. Zimową porą cudownie jest otworzyć słoiczek z rydzami. To jak spacer po lesie, pełny zapachu lata. Można delektować się bez końca!

Składniki

  • 1 kg rydzów
  • 1 duża cebula
  • 1,2 litra wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Zalewa

  • 380 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 1-1½ łyżki cukru *
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżki gorczycy
  • ½ łyżeczki soli

Podobne artykuły