Podziel się przepisem:

PhotoMania_1413483779882

SKŁADNIKI: około 12 drożdżówek:


75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej

Margarynę roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą należy pokroić na kawałki o grubości 3 – 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odtawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 – 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut.

Podobne przepisy: