
Na porcję 250 ml potrzebujemy:
– 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
– pół czerwonej papryczki chili (bez pestek)
– 3 ząbki czosnku
– 1 pustą butelkę o pojemności 250 ml
1. Chili i czosnek kroimy w plasterki, tak aby z łatwością można je było przełożyć do butelki.
2. Do małego rondelka wlewamy oliwę z warzywami. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż wokół czosnku i chili zaczną powstawać małe bąbelki.
3. W tym momencie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Całość przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce. Oliwa nabiera aromatu, po ok. 2 dniach.
Oliwę najlepiej przechowywać w ciemnej butelce, jeśli jednak takiej nie posiadacie, przechowujcie ją w ciemnym miejscu (np. w szafce).
SMACZNEGO! :)