Pączki hiszpańskie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-28

W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się kalorie.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Lukier
  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Podobne artykuły