Podziel się przepisem:

Pieczone warzywa smakują wyjątkowo! Zupełnie inaczej niż gotowane. Zyskują cudowną słodycz i niepowtarzalny smak. W szczególności papryka, która po upieczeniu w całości zatrzymuje wszystkie soki oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki.

Warto zamknąć ten smak na dłużej i przygotować porcję pieczonej papryki na zimę. Jest wspaniała, miękka i delikatna. O lekko słodkim smaku i wspaniałym, dymnym aromacie. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy pieczonych mięs. W kilka chwil można z niej przygotować zaskakujące antipasti. Wystarczy kawałek pieczonej papryki położyć na chrupiącą grzankę, polać wysokogatunkową oliwą z oliwek i podać w towarzystwie lampki wina. Smakuje obłędnie!

Składniki

  • 2,5 kg włoskiej papryki czerwonej *
  • oliwa Extra Virgine

Zalewa 

  • 1 litr wody
  • 250 ml octu jabłkowego ** 
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki soli morskiej

Podobne przepisy: