Szukasz pomysłu na fajną przekąskę na imprezę lub nietuzinkowy dodatek do obiadu? Przepis na pieczone ziemniaki w boczku świetnie się sprawdzi w takiej roli. Dodamy im niesamowitego aromatu za pomocą gałązki rozmarynu, który świetnie pasuje do pieczonych warzyw i mięsa. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu bo jest naprawdę przepyszny :)
Gdy będziesz kupować ziemniaki najlepiej wybrać kilka niewielkich rozmiarów. Istotne jest również to aby miały podobną wielkość. Dzięki temu upieką się w podobnym czasie, a to bardzo istotne.
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Przed pieczeniem je ugotujemy, dzięki temu upieką się szybko i boczek w tym czasie się nie spali. Musimy jednak pamiętać, że przed przystąpieniem do dalszego przygotowania ziemniaki muszą najpierw ostygnąć.
Gdy będą już ostudzone przygotowujemy sobie rozmaryn, którego gałązki kroimy na tyle części ile mamy ziemniaków. Do ziemniaka przykładamy gałązkę rozmarynu i obwijamy go plastrem boczku. Możemy przekuć wykałaczką koniec, aby nam nie spadł. Przyprawiamy go solą i pieprzem, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Ziemniaki pieczemy przez pól godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie boczek będzie rumiany i chrupiący, a ziemniaki idealnie upieczone. Życzę Wam smacznego!