Piersi kurczaka w zupie borowikowej

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-12-28

20150904_153619

Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
  • – 2 podwójne piersi kurczaka
  • – 500 ml śmietanki 30-36%
  • – 2 zupy borowikowe Knorr
1. Piersi płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy na paski o grubości 2-3 cm.2. W misce mieszamy zawartość obu torebek zupy borowikowej ze śmietanką, uważając aby nie powstały grudki.

3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę mieszanki śmietanowej, tak aby pokryła całe dno, a na wierzch układamy kawałki kurczaka, jeden obok drugiego.

4. Całość zalewamy resztą mieszanki.

5. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

6. Po 20 minutach ściągamy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, aby danie przybrało piękny, brązowy kolor.

Podobne artykuły