Placuszki budyniowe

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-09

Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, lekkim i delikatnym deserze, który można przygotować w mgnieniu oka? Placuszki budyniowe to idealna propozycja dla tych, którzy pragną szybkiego, smacznego i łatwego w przygotowaniu deseru. Ten tradycyjny przysmak, zainspirowany kuchnią polską, łączy w sobie aksamitną konsystencję budyniu z delikatnością placuszków.

Składniki

  • 275 g mąki pszennej (typ 450-500)
  • 1 opakowanie budyniu (40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru ((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 375 g jogurtu naturalnego (- takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki – trochę ponad 1,5 szklanki)
  • 2 duże jabłka ( pokrojone w dość drobną kostkę)
  • mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste)

Podobne artykuły