Podziel się przepisem:

W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.

Babeczki
  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 220 g cukru
  • 375 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki białego octu
Krem
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2½ łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • 150 g dżemu wiśniowego

Podobne przepisy: