W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.
- 425 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 220 g cukru
- 375 ml oleju
- 2 duże jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2½ łyżki cukru pudru
- 150 g dżemu wiśniowego