
Przepyszne drożdżowe bułeczki o aromacie pomarańczy z dodatkiem żurawiny.
Składniki
ciasto drożdżowe
- 300 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 6 łyżek oleju
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 duże jajko – użyłam rozmiar L
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka wody pomarańczowej (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 600 g (4 szklanki ) mąki pszennej
nadzienie
- około 100 g (1 szklanka) żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- około 100 g wody
lukier pomarańczowy
- 200 g (1 szklanka) cukru pudru
- 1 łyżka wody pomarańczowej – opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2-3 łyżki mleka – do konsystencji