Pomarańczowe bułeczki z żurawiną

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-12-06

Przepyszne drożdżowe bułeczki o aromacie pomarańczy z dodatkiem żurawiny.

Składniki

ciasto drożdżowe

  • 300 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 duże jajko – użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka wody pomarańczowej (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 600 g (4 szklanki ) mąki pszennej

nadzienie

  • około 100 g (1 szklanka) żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • około 100 g wody

lukier pomarańczowy

  • 200 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 łyżka wody pomarańczowej – opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki mleka – do konsystencji

Podobne artykuły