W dzieciństwie uwielbiałam pomidory w galarecie. Teraz, gdy mam trochę pomidorków koktajlowych we własnym ogródku, odgrzebałam przepis na ten pyszny przysmak i zrobiłam parę słoików na zimę. Aczkolwiek do zimy pewnie nie wytrwają, bo zostaną zjedzone zdecydowanie szybciej ;)
Składniki na pomidorki koktajlowe w galarecie:
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 3 cebule
- 600 ml wody
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżeczki octu
- po 5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
- po 1 goździku (całym) na słoik
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie: kilka listków cząbru
- opcjonalnie: 3-4 ziarenka kolendry na słoik