Przepis na Corn Dogi czyli parówki w cieście kukurydzianym

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-12-01

Corn Dogi to amerykański fast food, jest to po prostu parówka pokryta ciastem kukurydzianym i usmażona na głębokim oleju. Pochodzą one z Teksasu, gdzie zaczęły stawać się popularne od 1942 roku. Jest to na tyle popularne danie, że ma ona ono swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day jest świętowany meczem koszykówki w pierwszą sobotę marca. Jest to również przekąska popularna na ulicach w USA, gdzie można kupić je w budkach znajdujących się na ulicy. Jeśli chcesz spróbować jak kosztują, nie musisz wcale jechać do Stanów. Przygotowanie corn dogów jest dziecinnie proste, zobaczcie jak je zrobić :)

Przepis na corn dogi

Corn dogi najlepiej zrobić samemu. Niestety często są one zamrażane i podgrzewane przed podaniem. Dlatego jeśli zamierzacie je zjeść gdzieś to zobaczcie czy są przygotowywane ze świeżego ciasta. Najczęściej podaje się je z keczupem, musztardą, majonezem lub jakimś ulubionym sosem. Ja na przykład bardzo lubię z sosem BBQ i taki przepis Wam podam.

Składniki

  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • patyki do szaszłyków
  • parówki
  • olej

Przygotowanie

Przygotuj sobie miskę, następnie przesiej do niej przez sitko mąkę. Wymieszaj ją ze sobą, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz. Wymieszaj jeszcze raz suche składniki. Gdy już to zrobisz dodaj do nich jedno jajko oraz mleko. Ciasto najszybciej przygotujesz mikserem. Powinno być jednolite i kleiste.

Jeśli kupujesz parówki warto kupić większe i dość grube. Przecinamy je na pół, a następnie nabijamy na patyczki od szaszłyków. Następnie parówkę moczymy w cieście aby dokładnie ją pokryło. W garnuszku rozgrzewamy olej i do gorącego wkładamy corn dogi. Smażymy aż ciasto się zarumieni, potem wykładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Są już gotowe do zajadania. Można zjeść je z keczupem lub musztardą. Ja podam Wam jeszcze przepis na sos BBQ bo akurat  z nim bardzo je lubię :)

Przepis na sos BBQ do corn dogów

Sos BBQ ma specyficzny smak, który też nie każdy lubi. Ja go jednak uwielbiam. Ma też sporo składników, ale jego przygotowanie jest proste. Warto zrobić go samemu bo ten, który można kupić często jest po prostu kiepski w smaku. Mój przepis jest jednym z prostszych, ale w Internecie znajdziecie też inne, które możecie wypróbować.

Składniki

  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 60ml octu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 30g brązowego cukru
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Cebulę pokrój w kostkę. Wyciśnij do niej dwa ząbki czosnku i zeszklij na dwóch łyżkach oliwy. Następnie dodajemy przecier i gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Dodajemy cukier i miód, dobrze mieszamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Teraz możemy dodać już resztę składników i dobrze wymieszać. Gotujemy go jeszcze parę minut i gotowe.

Podobne artykuły