Przepis na dietetyczne placuszki z cukinii

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-03-12

Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na dietetyczne placuszki z cukinii. Stanowią świetny zamiennik dla bardziej kalorycznych kotletów mielonych w panierce. Smakują rewelacyjnie. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki otrębów np. żytnich
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, a następnie posyp solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie wyciśnij z niej wodę i cukinię przełóż do miski.

Dodaj do niej jedno jajko, dwie łyżki otrębów oraz szczyptę soli. Wymieszaj składniki, a następnie uformuj placuszki. Z jednej cukinii wyjdą nam ok. 4 sztuki.

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie i na małym ogniu. Czekamy, aż jajko dobrze zetnie się, placuszki zarumienią się i wtedy przewracamy je na drugą stronę. Dzięki temu nie będą rozpadały się podczas smażenia.

Podobne artykuły