Ten burger nie pójdzie Ci w boczki :) Przepis na FIT burgera jako przekąskę w ciągu dnia. Gdy jesteśmy na diecie, często mamy ochotę na różne rzeczy, których jeść nie możemy. Wtedy możemy wypróbować takie oto zamienniki, które będą lekkie i smaczne. Ten burgerek naprawdę jest dobry, chociaż nie ma mięsa. Oczywiście możemy go wzbogacić np. piersią z kurczaka.
Zaczynamy od warzyw. Najpierw odkrawamy plasterek wcześniej umytego pomidora. Do tego trzy plasterki cukinii, parę krążków cebuli oraz ogórek kiszony. Sałatę myjemy i odrywamy dwa listki.
Teraz do miseczki wbijamy dwa jajka. Dodajemy dwie łyżki otrębów żytnich i roztrzepujemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy je na bok i przygotowujemy patelnię do smażenia.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i kładziemy cukinię oraz plasterek pomidora i paprykę. Cukinia i papryka smaży się dłużej – kilka minut wystarczy, jeśli cienko je pokroimy. Pomidora zdejmujemy szybko. W między czasie smażymy jajka. Potrzebujemy dwóch połówek, które zastąpią nam bułkę. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą foremek do smażenia jajek.
Gdy jajko się zetnie wyjmujemy je z foremki i obracamy na drugą stronę. Następnie układamy naszego burgera. Jednego jajka używamy jako spodu. Kładziemy sałatę, pomidora, cukinię, znów sałatę, paprykę, ogórki i cebulę.
Dla dekoracji posypujemy wszystko kiełkami i gotowe. Podajemy na ciepło. Smacznego!