Przepis na najlepszą tradycyjną Kutię

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2015-12-15

Kutia łączy się z pradawnymi, słowiańskimi potrawami obrzędowymi. Z tego wynika prosty wniosek, że polska kuchnia jest bardzo konserwatywna. Zabużanie delektują się tym smakołykiem pod koniec kolacji wigilijnej. Mimo bogatej tradycji raczej nie lubiłam kutii, nawet nie chciałam jej popróbować. Po prostu nie podobał mi się kolor i konsystencja. A teraz? Kutia babci Ziuty jest rewelacyjna i nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepadam za tym smakołykiem i żałuję lat, kiedy odsuwałam od siebie pucharek z kutią.

kutia-przepis

Składniki:


1 szklanka pszenicy (bez łusek)
1 szklanka maku niebieskiego
1/2 szklanki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
5 dag rodzynek
1 laska wanilii
1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (niekoniecznie)
inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi.

Podobne artykuły