Przepis na pączki gniazdka

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-10-25

Pączki gniazdka są naprawdę pyszne, są dużo delikatniejsze od zwykłych pączków bo wykonane są z ciasta parzonego, a nie zwykłego drożdżowego tak jak tradycyjne pączki. Pączki gniazdka też często nazywane są hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Dlatego możecie je spotkać pod różnymi nazwami, ale to będzie to samo. Na pewno Wam posmakują :)

Składniki na pączki gniazdka

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania sobie garnka i zagotowania w niej wody z masłem i odrobiną soli. Gdy woda się zagotuje, a masło roztopi zmniejszamy ogień i dodajemy do wrzątku mąkę. Cały czas przy tym ją mieszamy aby nie porobiły się gródki. Ciasto ucieramy do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie musimy odstawić je do schłodzenia. Do dalszych czynności przejdziemy dopiero gdy osiągnie temperaturę pokojową.

Teraz potrzebny będzie nam mikser. Ciasto przekładamy do miski, wbijamy po jednym jajko po kolei i cały czas miksujemy. Zmiksowane ciasto przekładamy do rękawa piekarniczego. Teraz przygotuj sobie arkusz pergaminu do pieczenia i potnik go na 10 cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyciśnij kółko z ciasta z dziurką w środku. Pamiętaj o tym, aby zostawić z 3-4 cm miejsca od krawędzi pergaminu bo ciasto podczas smażenia jeszcze urośnie.

Rozgrzej olej w garnku, a następnie na rozgrzany olej wrzuć pączka pergaminem do góry. Po minucie usuń pergamin i smaż pączka z obydwu stron, aż będzie rumiany. Pączki przekładamy na kuchenny papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar oleju. Teraz pozostaje nam już do zrobienia lukier. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i polać lukrem pączusie. Smacznego! :)

Podobne artykuły