Poznajcie przepis na sos koperkowy z nutą czosnkową, czyli sos koperkowo-czosnkowy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który pasuje do wielu dań z ryb, mięsa czy do makaronów i ziemniaków. Dlatego warto ten przepis znać bo gdy nie będziecie mieli pomysłu na sos, wystarczy go sobie przypomnieć i w zdecydowanej większości przypadków, będzie on pasował do Waszego dania. Co bardzo fajne, sos koperkowo-czosnkowy można zrobić ze świeżego koperku jak i tego mrożonego. Możecie również dodać czosnku granulowanego zamiast zwykłego, tego jednak nie polecam.
Czosnek w proszku ma zdecydowanie zmieniony smak w porównaniu do świeżego czosnku. Pamiętajcie też o tym, że najczęściej jest już wymieszany z solą, dlatego lepiej przed posoleniem takiego sosu sprawdzić jego smak. Bardzo łatwo jest go w ten sposób przesolić. Co do mrożonego koperku smak jest ten sam. Co prawa dzisiaj mało kto mrozi koperek gdy mały pęczek można kupić w sklepie. Jednak kiedyś nasze babcie robiły to bardzo często. Zrywały koperek w ogrodzie, a potem go mroziły. Nie raz dałam się na to złapać, bo babcia chowała go do pudełka po lodach. Otwierając zamrażarkę i widząc takie pudełko liczyło się na pyszne lody, a po otwarciu okazywało się, że to koperek :) Też tak mieliście?
Wracając jednak do samego przepisu na sos koperkowo-czosnkowy, jest on banalnie prosty. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale polecam Wam robienie go ze świeżych składników, dzięki temu będzie dużo smaczniejszy. Oprócz tego zróbcie go trochę wcześniej i wstawcie do lodówki, aby smak się przegryzł.
Pęczek koperku myjemy pod bieżącą wodą i otrzepujemy go z niej. Następnie siekamy go drobno i wrzucamy do miski. Czosnek również obieramy. Przy okazji podzielę się z Wami sposobem w jaki obieram ząbki czosnku. Jest naprawdę wygodny.
Wkładam je na 5-10 sekund do kuchenki mikrofalowej. Po wyjęciu wystarczy ścisnąć ząbek czosnku w palcach, a sam wyskoczy ze skórki. Naprawdę szybko się to w ten sposób robi i ręce potem mniej śmierdzą. Ząbek czosnku następnie wkładamy do praski i wyciskamy do naszego koperku.
Teraz skrapiamy wszystko odrobiną soku z cytryny, wystarczy dosłownie łyżeczka. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy nas sos. Po spróbowaniu do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Warto go teraz schować na godzinę do lodówki. Moim zdaniem w ogóle najsmaczniejszy jest podany prosto z lodówki, ale jeśli chcecie możecie wyjąć go wcześniej aby nabrał temperatury pokojowej.