Udka w glazurze to świetny pomysł na obiad. Z pewnością każdemu przypadną do gustu. Są po prostu przepyszne. Już same patrzenie na nie sprawia, że ślinka zaczyna nam cieknąć :)
Zaczynamy od umycia i oczyszczenia udek. Następnie osuszamy je i odstawiamy na bok. Teraz przejdziemy do przygotowania glazury.
Przygotuj sobie miseczkę. Wsyp do niej najpierw imbir i chili. Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód, ocet i sos sojowy. Wsyp posiekaną drobno cebulkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
Udka z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie przełóż do pojemnika i natrzyj glazurą. Zamknij pojemnik i włóż udka do lodówki przynajmniej na trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Rano udka wyjmij z lodówki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej pozostałością glazury w pojemniku. Następnie wlej do naczynia trochę wody. Pół szklanki powinno wystarczyć.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Udka piecz 90 minut. Pamiętaj by w trakcie obrócić je na drugą stronę. Rób to co ok. 20 minut. Tak by z każdej strony piekły się mniej więcej tyle samo czasu. Jeśli woda wyparuje dolej jej jeszcze trochę. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nie przypali się.