Przepis na uszka z kapustą i grzybami do barszczu na Boże Narodzenie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2020-12-14

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z tych potraw na Boże Narodzenie, które możemy przygotować wcześniej i je zamrozić. Zobacz więc również przy okazji jak mrozić uszka. Przygotowanie uszek jest naprawdę proste i dzisiaj przedstawimy Wam przepis na nie.

Składniki

Ciasto

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 0.5 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 biała cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie ciasta ciasta na uszka

  1. Wodę zagotuj w czajniku
  2. 1/2 mąki przesyp do miski
  3. Dodaj do niej sól
  4. Wlewaj powoli gorącą wodę cały czas mieszając łyżką
  5. Dodaj resztę mąki
  6. Wyrób ciasto rękoma
  7. Gotowe ciasto podziel na kilka części
  8. Rozwałkuj na cienkie płaski i wykrój z nich kwadraty o bokach ok. 4 cm
  9. Na środku kwadratu nakładamy trochę farszu
  10. Sklepiamy boki, aby powstał trójkąt
  11. Następnie zlepiamy przeciwległe rogi i tworzymy uszko
  12. Uszka gotujemy w solonej wodzie do wypłynięcia

Przygotowanie farszu na uszka

  1. Grzyby gotujemy, a następnie odlewamy wodę
  2. Kapustę kiszoną wyciskamy z soku
  3. Mielimy wraz z grzybami w maszynce do mięsa
  4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  5. Na oleju musimy ją zeszklić
  6. Mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem
  7. Dolewamy wody i gotujemy, aż kapusta zmięknie

Podobne artykuły