Pulpeciki w sosie pomidorowym

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-20

Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.

Składniki

Pulpety
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mielonych otrąb *
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól
Sos pomidorowy
  • 500 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Podobne artykuły