Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami – poświąteczna

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-01-04

Ta zapiekanka to już coroczny zwyczaj poświątecznego obiadu. Stół pęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy to śmiało zastąpmy nim suszone grzyby wymienione w składnikach poniżej. Wystarczy trochę kreatywności, a na pewno nic nie zostanie zmarnowane!

Składniki:

  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • 2 białe cebule
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 5 jajek
  • 11/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do formy

Podobne artykuły