Rogaliki drożdżowe z makiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-06-11

Rogaliki drożdżowe z makiem to pyszne, tradycyjne wypieki, które rozpływają się w ustach i idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Ich charakterystyczną cechą jest delikatne ciasto drożdżowe, które jest lekko słodkie i puszyste. Wypełnione aromatycznym nadzieniem z maku, które dodaje niepowtarzalnego smaku i chrupiącej tekstury, rogaliki te są ulubioną przekąską wielu osób.

Składniki

  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka (ciepłego )
  • 500 g mąki
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 żółtko
  • 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • masa makowa (, dżem, marmolada, nutella)

Podobne artykuły