Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2014-10-24 / Aktualizacja: 2023-03-18

Bardzo kapuściany smak i zapach brukselki, i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówię? :)
Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka, z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla mnie, zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków.

Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie na skórę, oczy, czy też wzrost dzieci. Brukselką w szczególności powinny zainteresować się panie. Zawarte w niej związki regulują poziom hormonów, działając antyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :)

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 10 szt. brukselki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szalotka,
  • 1 l bulionu,
  • 1/2 małego kubka śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka Hot Madras Curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • natka pietruszki (z łodyżkami),
  • sól i pieprz Cayenne do smaku.

Podobne artykuły