Ryba po grecku

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-29

Klasyka na wigilijnym stole – ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Składniki

Ryba
  • 1½ kg świeżych filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • mąka
  • olej do smażenia
Sos warzywny
  • 250 g koncentrat pomidorowy
  • 1 kg marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • ½ pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól morska
Dodatkowo
  • 1 cytryna

Podobne artykuły