Ryby na wigilię – sprawdzone przepisy i co oprócz karpia?

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-11-28

Szukasz pomysłów na ryby na Wigilię? Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy, którymi możesz zaskoczyć domowników oraz gości. Ryba na Wigilię to nie tylko karp. Dlatego podpowiemy Wam jakie gatunki ryb na Boże Narodzenie będą najlepsze i co można z nich zrobić.

Ryba stanowi bardzo ważny symbol. Jest ona znakiem pierwszych chrześcijan, którzy używali jej w czasach, gdy byli prześladowani. Jest też symbolem Jezusa Chrystusa. Odnosi się do samego chrztu świętego (ryba żyje w wodzie, to jej żywioł, a woda zmywa grzech) oraz do eucharystii, która jest świętym pokarmem chrześcijan.

Nie zawsze na naszych stołach gościł jednak karp. Wcześniej były to różne gatunki ryb. Często te, które samodzielnie można było złowić. W czasach PRL-u, gdy wszystkiego brakowało, szukano czegoś co będzie tanie i proste w hodowli. W tej roli sprawdził się karp, dlatego zaczęto kopać stawy, w których następnie masowo hodowano karpie, które trafiały na świąteczne stoły Polaków.

Dzisiaj wiele osób zaczyna od karpia odbiegać. Zwykle powodem jest mułowaty posmak, który jednak da się usunąć. Dlatego zachęcamy Was do lektury tego artykułu, gdyż w nim poznacie sposób na pozbycie się smaku mułu z karpia.

Karp na Wigilię

Karp jest oczywiście tradycją, która kultywowana jest w większości Polskich domów. Oczywiście nie jest ryba obligatoryjna. Możemy z niej zrezygnować i zamienić ją innymi. W dalszej części artykułu przedstawimy Wam kilka propozycji. Karp jest jednak istotnym elementem obchodzenia Bożego Narodzenia. Dlatego od niego zaczniemy nasze kulinarne przygotowania do Wigilii.

Jak pozbyć się smaku mułu z karpia?

Bardzo ważne jest moczenie ryby w mleku i cebuli. Dzięki połączeniu tych dwóch rzeczy możemy bez trudu pozbyć się smaku mułu. Rybę pokrojoną w dzwonki układamy na cebuli, a następnie zalewamy mlekiem. Zawijamy w folię lub przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie możemy rybę wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach i przystąpić do przygotowywania jej.

Przepis na karpia smażonego na Wigilię

Składniki

  • dzwonki z karpia
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wcześniej wymoczone i osuszone dzwonki z karpia doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
  2. Następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką w proporcjach 1:1
  3. Rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do osiągnięcia złocistego koloru

Karp pieczony w pomarańczach na Wigilię

Składniki

  • 2 karpie
  • 200 g masła
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomarańcze
  • gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i wypatroszonego karpia będziemy piec w całości
  2. Osuszamy rybę ręcznikami papierowymi
  3. Opruszamy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz
  4. Spryskujemy sokiem z cytryny
  5. Karpia wkładamy do lodówki pod przykryciem na godzinę
  6. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem
  7. Resztą masła smarujemy rybę w środku
  8. Wkładamy do środka plasterki pomarańczy i gałązkę rozmarynu
  9. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Co zamiast karpia na Wigilię?

Karp nie jest jedyną rybą, którą możemy przygotować na święta. Nie warto więc się ograniczać, tym bardziej, że jest tyle pysznych przepisów. Świetną przystawką będą śledzie, które można przygotować w różnych wydaniach. Nawet zamiast karpia możemy zdecydować się na pstrąga czy łososia, które możemy przygotować w podobny sposób. To doskonały wybór dla osób, które po prostu nie przepadają za karpiem.

Śledzie w śmietanie na Wigilię

Składniki na śledzie w śmietanie

  • 500 g śledzi
  • 2 cebule
  • 400 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • kolorowy pieprz najlepiej świeżo mielony
  • szczypta cukru

Dodatkowo

  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Śledzie myjemy, układamy w naczyniu i zalewamy mlekiem na 3 godziny
  2. Po wyjęci osuszamy je papierowymi ręcznikami i kroimy na kawałki
  3. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do śledzi
  4. Dodajemy śmietanę, doprawiamy i mieszamy
  5. Śledzie przekładamy do dużego słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki

Pstrąg pieczony na Wigilię

Składniki

  • pstrąg w całości (lub kilka, zależy od liczby gości)
  • kilka cytryn
  • główka czosnku
  • korzeń imbiru
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami
  2. Wymieszaj oliwę z chilli, solą, papryką słodką i pieprzem
  3. Natrzyj rybę i włóż do lodówki pod przykryciem na dwie godziny
  4. Rybę wyjmij z lodówki, natnij i w miejsca nacięć włóż plasterki czosnku i imbiru oraz plasterki cytryny
  5. Przełóż ją na gałązki rozmarynu i zawiń w papier do pieczenia
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut

Łosoś pieczony na Wigilię

Składniki

  • 1 dzwonek łososia
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w rondelku
  2. Dodaj do niego łyżkę soku z cytryny
  3. Filet z łososia umyj i odsącz na papierowych ręcznikach
  4. Oprusz solą i pieprzem z dwóch stron
  5. Nasmaruj masłem z cytryną
  6. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza
  7. Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj go masłem, aby zachował wilgotność

Śledzie po myśliwsku na Wigilię

Składniki

  • 0.5 kg śledzi solonych
  • 1 cebula
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 

Marynata 

  • 250 ml octu spirytusowego
  • 3 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie 

  1. Zaczynamy od marynaty. W pierwszej kolejności obieramy cebulę i kroimy w piórka. Przekładamy ją do garnuszka.
  2. Następnie dolewamy ocet i wodę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. 
  3. Teraz zagotowujemy marynatę i odstawiamy do ostudzenia. 
  4. Następnie śledzie kroimy na kawałki i przekładamy słoika oraz zalewamy wystudzoną marynatą. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 
  5. Po tym czasie wyjmujemy połowę cebuli i odlewamy połowę marynaty. Reszta nam jest potrzebna. 
  6. Musimy również oczywiście ugotować grzyby. Gotujemy je we wrzątku przez 20 minut, a następnie odcedzamy. Grzyby siekamy na małe kawałki. Zachowujemy również część wywaru po gotowaniu grzybów. 
  7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie należy ją zeszklić na patelni. Do tego dodajemy również grzyby i liście laurowe, a następnie chwilę smażymy. 
  8. Dolewamy do tego wodę po gotowaniu grzybów, nie ma być jej wiele. Ale jest nam potrzebna, aby rozcieńczyć w niej przecier pomidorowy i dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. 
  9. Teraz możemy nasz sos dodać do słoika, w którym zostawiliśmy śledzie i część marynaty. Dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki, aby się przegryzły.

Podobne artykuły