Ryby na wigilię – sprawdzone przepisy i co oprócz karpia?
Szukasz pomysłów na ryby na Wigilię? Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy, którymi możesz zaskoczyć domowników oraz gości. Ryba na Wigilię to nie tylko karp. Dlatego podpowiemy Wam jakie gatunki ryb na Boże Narodzenie będą najlepsze i co można z nich zrobić.
Ryba stanowi bardzo ważny symbol. Jest ona znakiem pierwszych chrześcijan, którzy używali jej w czasach, gdy byli prześladowani. Jest też symbolem Jezusa Chrystusa. Odnosi się do samego chrztu świętego (ryba żyje w wodzie, to jej żywioł, a woda zmywa grzech) oraz do eucharystii, która jest świętym pokarmem chrześcijan.
Nie zawsze na naszych stołach gościł jednak karp. Wcześniej były to różne gatunki ryb. Często te, które samodzielnie można było złowić. W czasach PRL-u, gdy wszystkiego brakowało, szukano czegoś co będzie tanie i proste w hodowli. W tej roli sprawdził się karp, dlatego zaczęto kopać stawy, w których następnie masowo hodowano karpie, które trafiały na świąteczne stoły Polaków.
Dzisiaj wiele osób zaczyna od karpia odbiegać. Zwykle powodem jest mułowaty posmak, który jednak da się usunąć. Dlatego zachęcamy Was do lektury tego artykułu, gdyż w nim poznacie sposób na pozbycie się smaku mułu z karpia.
Karp na Wigilię
Karp jest oczywiście tradycją, która kultywowana jest w większości Polskich domów. Oczywiście nie jest ryba obligatoryjna. Możemy z niej zrezygnować i zamienić ją innymi. W dalszej części artykułu przedstawimy Wam kilka propozycji. Karp jest jednak istotnym elementem obchodzenia Bożego Narodzenia. Dlatego od niego zaczniemy nasze kulinarne przygotowania do Wigilii.
Jak pozbyć się smaku mułu z karpia?
Bardzo ważne jest moczenie ryby w mleku i cebuli. Dzięki połączeniu tych dwóch rzeczy możemy bez trudu pozbyć się smaku mułu. Rybę pokrojoną w dzwonki układamy na cebuli, a następnie zalewamy mlekiem. Zawijamy w folię lub przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie możemy rybę wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach i przystąpić do przygotowywania jej.
Przepis na karpia smażonego na Wigilię
Składniki
dzwonki z karpia
bułka tarta
mąka pszenna
sól
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia
Przygotowanie
Wcześniej wymoczone i osuszone dzwonki z karpia doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
Następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką w proporcjach 1:1
Rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do osiągnięcia złocistego koloru
Karp pieczony w pomarańczach na Wigilię
Składniki
2 karpie
200 g masła
2 cytryny
sól
pieprz
2 pomarańcze
gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie
Oczyszczone i wypatroszonego karpia będziemy piec w całości
Osuszamy rybę ręcznikami papierowymi
Opruszamy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz
Spryskujemy sokiem z cytryny
Karpia wkładamy do lodówki pod przykryciem na godzinę
Przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem
Resztą masła smarujemy rybę w środku
Wkładamy do środka plasterki pomarańczy i gałązkę rozmarynu
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Co zamiast karpia na Wigilię?
Karp nie jest jedyną rybą, którą możemy przygotować na święta. Nie warto więc się ograniczać, tym bardziej, że jest tyle pysznych przepisów. Świetną przystawką będą śledzie, które można przygotować w różnych wydaniach. Nawet zamiast karpia możemy zdecydować się na pstrąga czy łososia, które możemy przygotować w podobny sposób. To doskonały wybór dla osób, które po prostu nie przepadają za karpiem.
Śledzie w śmietanie na Wigilię
Składniki na śledzie w śmietanie
500 g śledzi
2 cebule
400 ml śmietany 18%
250 ml mleka
kolorowy pieprz najlepiej świeżo mielony
szczypta cukru
Dodatkowo
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Przygotowanie
Śledzie myjemy, układamy w naczyniu i zalewamy mlekiem na 3 godziny
Po wyjęci osuszamy je papierowymi ręcznikami i kroimy na kawałki
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do śledzi
Dodajemy śmietanę, doprawiamy i mieszamy
Śledzie przekładamy do dużego słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki
Pstrąg pieczony na Wigilię
Składniki
pstrąg w całości (lub kilka, zależy od liczby gości)
kilka cytryn
główka czosnku
korzeń imbiru
rozmaryn
oliwa z oliwek
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Rybę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami
Wymieszaj oliwę z chilli, solą, papryką słodką i pieprzem
Natrzyj rybę i włóż do lodówki pod przykryciem na dwie godziny
Rybę wyjmij z lodówki, natnij i w miejsca nacięć włóż plasterki czosnku i imbiru oraz plasterki cytryny
Przełóż ją na gałązki rozmarynu i zawiń w papier do pieczenia
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut
Łosoś pieczony na Wigilię
Składniki
1 dzwonek łososia
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuść w rondelku
Dodaj do niego łyżkę soku z cytryny
Filet z łososia umyj i odsącz na papierowych ręcznikach
Oprusz solą i pieprzem z dwóch stron
Nasmaruj masłem z cytryną
Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza
Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj go masłem, aby zachował wilgotność
Śledzie po myśliwsku na Wigilię
Składniki
0.5 kg śledzi solonych
1 cebula
1 szklanka grzybów suszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 listki laurowe
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Marynata
250 ml octu spirytusowego
3 szklanki wody
3 cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie
Zaczynamy od marynaty. W pierwszej kolejności obieramy cebulę i kroimy w piórka. Przekładamy ją do garnuszka.
Następnie dolewamy ocet i wodę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
Teraz zagotowujemy marynatę i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie śledzie kroimy na kawałki i przekładamy słoika oraz zalewamy wystudzoną marynatą. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy połowę cebuli i odlewamy połowę marynaty. Reszta nam jest potrzebna.
Musimy również oczywiście ugotować grzyby. Gotujemy je we wrzątku przez 20 minut, a następnie odcedzamy. Grzyby siekamy na małe kawałki. Zachowujemy również część wywaru po gotowaniu grzybów.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie należy ją zeszklić na patelni. Do tego dodajemy również grzyby i liście laurowe, a następnie chwilę smażymy.
Dolewamy do tego wodę po gotowaniu grzybów, nie ma być jej wiele. Ale jest nam potrzebna, aby rozcieńczyć w niej przecier pomidorowy i dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia.
Teraz możemy nasz sos dodać do słoika, w którym zostawiliśmy śledzie i część marynaty. Dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki, aby się przegryzły.