Ryż kokosowy – mango sticky rice

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-08-30

Ryż kokosowy z mango, znany również jako „mango sticky rice”, to tradycyjny deser pochodzący z Tajlandii. Jest to połączenie słodkiego, lepkiego ryżu gotowanego w mleku kokosowym, podawanego z dojrzałym, soczystym mango.

Deser ten jest nie tylko smaczny, ale także kolorowy, dzięki czemu jest chętnie podawany podczas różnych uroczystości i świąt w Tajlandii. Prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie wyjątkowy w smaku, ryż kokosowy z mango to idealna propozycja na letni deser lub przekąskę. W poniższym przepisie dowiesz się, jak krok po kroku przygotować ten egzotyczny deser.

Składniki

  • 200 g ryżu (kleistego)
  • 250 ml mleczka kokosowego ((szklanka) )
  • 20 g cukru ((6 płaskich łyżeczek) )
  • 1 szczypta soli
  • 1 mango

Podobne artykuły