Podziel się przepisem:

Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.


20 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 5 kg ogórków
  • 1 duża główka kapusty
  • 6 szt. cebuli
  • 2 szt. Papryki czerwonej
  • 2 cukinie
  • ½ kg marchwi
  • 1 cały czosnek
  • 5 łyżek soli

Składniki na zalewę:

  • 2 szk. wody
  • 2 szk. cukru
  • 2 szk. octu 10 %
  • 1 szk. oleju
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

  1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
  2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ( nieobrane) .
  3. Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
  4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w półplasterki.
  6. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
  7. Czosnek obrany drobno kroimy.
  8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
  9. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
  10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
  11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  12. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
  13. Sałatka gotowa
  14. Smacznego.

Podobne przepisy: