Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.
20 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki
- 5 kg ogórków
- 1 duża główka kapusty
- 6 szt. cebuli
- 2 szt. Papryki czerwonej
- 2 cukinie
- ½ kg marchwi
- 1 cały czosnek
- 5 łyżek soli
Składniki na zalewę:
- 2 szk. wody
- 2 szk. cukru
- 2 szk. octu 10 %
- 1 szk. oleju
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania
- Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
- Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ( nieobrane) .
- Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w półplasterki.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
- Czosnek obrany drobno kroimy.
- Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
- Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
- Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
- Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
- Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
- Sałatka gotowa
- Smacznego.