Lubisz poznawać nowe smaki, a masz dość już zwykłych kotletów schabowych, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Kotlety schabowe w chrupiącej panierce przykryte warzywami, zapiekane z serem mozzarella.
40 minut czas przygotowania 9 porcji
Składniki
1 kg schabu
1 cebula
½ główki kapusty pekińskiej
20 dag pieczarek
1 duża marchew
1 papryka czerwona
2 kulki mozzarelli
200 g płatków kukurydzianych
2 jajka
Mąka pszenna do panierki
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
Następnie panieruję w mące pszennej, w roztrzepanych jajkach i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Kotlety smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną i poszatkowaną kapustę. Warzywa doprawiam pieprzem oraz solą. Smażę około 10 minut.
Następnie warzywa układam na każdym kotlecie.
Warzywa przykrywam plasterkami sera mozzarella.
Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.