Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-03

Lubisz poznawać nowe smaki, a masz dość już zwykłych kotletów schabowych, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Kotlety schabowe w chrupiącej panierce przykryte warzywami, zapiekane z serem mozzarella.

40 minut czas przygotowania
9 porcji

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kulki mozzarelli
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
  2. Następnie panieruję w mące pszennej, w roztrzepanych jajkach i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  3. Kotlety smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
  4. Po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną i poszatkowaną kapustę. Warzywa doprawiam pieprzem oraz solą. Smażę około 10 minut.
  6. Następnie warzywa układam na każdym kotlecie.
  7. Warzywa przykrywam plasterkami sera mozzarella.
  8. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
  9. Kotlety gotowe, podaję z frytkami.
  10. Smacznego.

Podobne artykuły