Smak tego piernika przypomina smak pierniczków Alpejskich, a zapach pieczenia unosi się po całym domu i wprowadza Nas w świąteczny nastrój.
Forma 23 cm X 23 cm 10 porcji 50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto
4 szk., mąki pszennej
2 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
25 dag margaryny
2 jajka
1 ½ opakowania przyprawy do piernika
2 szk. mleka
2 szk. cukru
280 g powideł śliwkowych
Składniki na masę
500 ml śmietany 30%
500 g mascarpone
2 łyżki żelatyny
280 g powideł śliwkowych
2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę
160 g czekolady mlecznej
½ szk. śmietany 30 %
100 g śliwek suszonych
Sposób przygotowania ciasta
Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
Margarynę rozpuszczam i studzę.
Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
Sposób przygotowania masy
Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
Sposób przygotowania polewy
Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.