Smak tego piernika przypomina smak pierniczków Alpejskich, a zapach pieczenia unosi się po całym domu i wprowadza Nas w świąteczny nastrój.
Forma 23 cm X 23 cm
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto
- 4 szk., mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
- 2 szk. mleka
- 2 szk. cukru
- 280 g powideł śliwkowych
Składniki na masę
- 500 ml śmietany 30%
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 280 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę
- 160 g czekolady mlecznej
- ½ szk. śmietany 30 %
- 100 g śliwek suszonych
Sposób przygotowania ciasta
- Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
- Margarynę rozpuszczam i studzę.
- Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
- Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
- Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
- Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
- Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
Sposób przygotowania masy
- Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
- Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
Sposób przygotowania polewy
- Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
- Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
- Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
- Gotowe.
- Smacznego.