Szukasz pomysłu na obiad? Jednocześnie nie chcesz się narobić. Najlepszym pomysłem w takim razie będzie zapiekanka. Jej przygotowanie jest szybkie i proste. Zwłaszcza tej, którą dzisiaj Wam przedstawimy :)
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 125 g szpinaku w liściach
- 250 g sera żółtego tartego
- 1 cebula
- 100 g śmietany 30%
- 1 szklanka mleka
- 100 g szynki
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- masło klarowane
Przygotowanie
- Makaron ugotuj wedle instrukcji producenta
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle
- Gdy się zeszkli dodaj śmietanę i mleko, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez kwadrans
- Makaron odlej i przełóż do naczynia żaroodpornego
- Szynkę porwij na kawałki i dodaj do makaronu
- Ser zetrzyj na tarce i 2/3 dodaj do makaronu
- Dodaj umyty, osuszony i porwany szpinak i wszystko wymieszaj
- Na koniec polej wszystko sosem śmietanowym
- Dopraw papryką, posyp resztą sera tartego
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra – dół)